Ακίνητα και Κορωνοϊός_Πρώτες Εκτιμήσεις από τον Team Leader της KW ONE κ Τζιάνα Χρήστο

Ακίνητα και Κορωνοϊός_Πρώτες Εκτιμήσεις από τον Team Leader της KW ONE κ Τζιάνα Χρήστο

23-10-2020

Οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην αγορά ακινήτων είναι δύσκολο να εκτιμηθούν σε όλο τους το φάσμα την παρούσα στιγμή. Ωστόσο, μπορούμε να βγάλουμε κάποια πρώτα συμπεράσματα και να προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας για να σκιαγραφήσουμε τις επερχόμενες τάσεις στον χώρο.

Χρησιμοποιώντας ως πηγή μας τους δείκτες τιμών των ακινήτων και συγκεκριμένα τα δεδομένα από το Τμήμα Ανάλυσης Αγοράς Ακινήτων της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης Μελετών, διαπιστώνουμε αρχικά πως το β’ τρίμηνο του 2020 σε πανελλήνιο επίπεδο και συγκεκριμένα σε νέα ακίνητα (νεότερα των 5 ετών) υπήρξε αύξηση τιμών της τάξεως του 0,6% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του ιδίου έτους και συνολικά 1,7% αύξηση από την αρχή του έτους. Η εικόνα στα ακίνητα παλαιότητας άνω των 5 ετών ακολουθεί τις ίδιες τάσεις με αντίστοιχη άνοδο 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 2,5% σε σχέση με την αρχή του έτους. Παρατηρούμε λοιπόν ότι σε πρώτη φάση οι τιμές συνέχισαν την ανοδική τους πορεία παρά την πανδημία, αξίζει όμως να σημειωθεί ότι έπεσε ο ρυθμός αύξησης των τιμών που κυμάνθηκε σε υψηλότερα επίπεδα το έτος 2019.

Αν τώρα εξετάσουμε τους δείκτες ανά γεωγραφική περίοδο, παρατηρούμε ότι στην Αθήνα υπήρξε αύξηση τιμών 1% συγκριτικά με το α’ τρίμηνο του έτους και 3,5% από την αρχή του έτους. Στη Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκαν οι ίδιες τάσεις με τις αντίστοιχες αυξήσεις να είναι 0,5% και 3,7%. Ελαφρώς διαφοροποιημένη, όχι ως προς την τάση αλλά ως προς τα ποσοστά, φαίνεται να είναι η εικόνα για τις μεγάλες επαρχιακές πόλεις της χώρας. Εδώ παρατηρείται αύξηση 0,4% για το β’ τρίμηνο και 0,6% από την αρχή του έτους. Για να έχουμε μια πιο πλήρη εικόνα αξίζει να συγκρίνουμε τους ρυθμούς αύξησης του 2020 με τους αντίστοιχους του 2019 όπου μεσοσταθμικά είχαμε πανελληνίως μια αύξηση της τάξεως του 6,5% από την αρχή μέχρι και το τέλος του ιδίου έτους.

Είναι λοιπόν σαφές ότι η παρούσα κατάσταση δεν επηρέασε ακόμα άμεσα και σε μεγάλο βαθμό την αγορά ακινήτων, προφανώς όμως δεν μπορεί κανείς με βεβαιότητα να εκτιμήσει τις επιπτώσεις της στο προσεχές διάστημα, καθώς οι παράγοντες που θα διαμορφώσουν την εικόνα είναι πολυεπίπεδοι και πολυδιάστατοι. Επιγραμματικά μπορούμε να αναφέρουμε ως κύριους παράγοντες διαμόρφωσης των τιμών για το επόμενο διάστημα την έξαρση ή μη της πανδημίας, τις πιέσεις που θα δεχτούν ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση υπάλληλοι αυτών, τη στρατηγική των τραπεζών σχετικά με τα καταθετικά επιτόκια, αλλά και τα επιτόκια δανεισμού, τις τάσεις που θα διαμορφωθούν σε άλλα επενδυτικά οχήματα, όπως είναι οι μετοχές, τα ομόλογα, τα φυσικά εμπορεύματα και τα κρυπτονομίσματα, αλλά και τις γενικότερες γεωπολιτικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από ρευστότητα και αλληλεπιδράσεις.

Ανεξαρτήτως όμως των εξελίξεων, όσοι ασχολούνται ή πρόκειται να ασχοληθούν με τον τομέα των ακινήτων μπορούν πάντοτε να θωρακίζονται σε έναν βαθμό αναλύοντας τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους, παρατηρώντας τις τάσεις που διαμορφώνονται τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, αλλά και εξετάζοντας προσεκτικά τους κύκλους που έκανε η αγορά ακινήτων στο παρελθόν. Όπως άλλωστε εύστοχα είχε παρατηρήσει περίπου 2500 χρόνια νωρίτερα ο Αριστοτέλης: «ὅμοια γὰρ ὡς ἐπὶ τὸ πολὺ τὰ μέλλοντα τοῖς γεγονόσιν» (Τα περισσότερα απ’ αυτά που θα γίνουν στο μέλλον είναι ίδια μ’ αυτά που έχουν ήδη γίνει).

Χρήστος Τζιάνας
Team Leader
Keller Williams One

Πηγή: https://www.bankofgreece.gr/statistika/agora-akinhtwn/deiktes-timwn-oikistikwn-kai-epaggelmatikwn-akinhtwnwn