Ραντεβού τον… Σεπτέμβρη δίνει η κτηματαγορά

Ραντεβού τον… Σεπτέμβρη δίνει η κτηματαγορά

27-07-2020

Στάση αναμονής τηρούν οι ιδιοκτήτες κατοικιών ανά τη χώρα, περιμένοντας να δουν το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με την πανδημία, αλλά και με τα θέματα της οικονομίας. Οι προβλέψεις για πτώση των ενοικίων και των τιμών πώλησης κατοικιών λόγω του κορονοϊού, δεν έχουν επιβεβαιωθεί, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, παρά το γεγονός πως πολλά διαμερίσματα φεύγουν από το Airbnb και επιστρέφουν στην μακροχρόνια μίσθωση.
Τα πρόσφατα στοιχεία της ιστοσελίδας AirDNA έρχονται να επιβεβαιώσουν, αυτό που πολλοί περίμεναν: Με τον τουρισμό να είναι σχεδόν μηδενικός λόγω της πανδημίας, πολλοί ιδιοκτήτες βγάζουν τα ακίνητά τους από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αυτή τη στιγμή στην Αθήνα βρίσκονται ενεργές περίπου 9.116 αγγελίες, από 11.270 που ήταν το πρώτο τρίμηνο του έτους, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας αλλά και σε μια εποχή τουριστικά πιο αδύναμη για την Ελλάδα. Πέρσι, το τρίτο τρίμηνο του έτους, υπήρχαν και πάλι περισσότερες από 11.000 ενεργές αγγελίες στο Airbnb.
Την αύξηση των "παραδοσιακών” ενοικιαστηρίων διαπιστώνουν και οι μεσίτες που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα, ενώ αύξηση καταγράφουν και οι αγγελίες στις σχετικές ιστοσελίδες. Το… παράδοξο, όμως, είναι ότι παρά την αύξηση της προσφοράς, οι τιμές δεν υποχωρούν. Αυτό οφείλεται αφενός, στο ότι τα διαμερίσματα που μπαίνουν στην αγορά είναι κατά βάση επιπλωμένα και άρα οι ιδιοκτήτες απαιτούν υψηλότερο ενοίκιο, αλλά και στην, έτσι και αλλιώς, αυξημένη ζήτηση από την πλευρά των ενοικιαστών, η οποία δεν δείχνει να υποχωρεί, παρά την πανδημία.
"Οι ιδιοκτήτες δεν είναι διατεθειμένοι να ρίξουν τις τιμές. Περιμένουν να δουν πώς θα διαμορφωθεί η εικόνα από τον Σεπτέμβριο ή και ενδεχομένως τον Οκτώβριο. Οπότε το φθινόπωρο θα δούμε τι αλλαγές θα υπάρξουν και σε ποιο βαθμό, σε ό,τι αφορά στις τιμές ενοικίασης”, αναφέρει στο Capital.gr, έμπειρος κτηματομεσίτης που δραστηριοποιείται στην αγορά του κέντρου της Αθήνας.
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις τιμές
Τις εκτιμήσεις των στελεχών της αγοράς, επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία του δικτύου Spitogatosγια το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Σύμφωνα με αυτά, οι τιμές ενοικίασης αυξήθηκαν στο σύνολο της χώρας κατά 1,76% το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου σε σχέση με τους τρεις πρώτους μήνες, με τη μέση ζητούμενη τιμή να διαμορφώνεται στα 7,50 ευρώ/τμ έναντι 7,37 ευρώ/τμ.
Στην Αττική, τα ενοίκια μειώθηκαν μόνο σε περιοχές, στις οποίες είχε καταγραφεί ραγδαία αύξηση τα προηγούμενα χρόνια. Ειδικότερα στην Αθήνα οι τιμές παρουσίασαν οριακή μείωση 0,64%, από 9,44 ευρώ/τμ το α’ τρίμηνο στα 9,38 ευρώ/τμ. Μεγαλύτερη υποχώρηση, της τάξης του 2,08%, κατέγραψαν οι τιμές ενοικίασης στα Νότια Προάστια, που διαμορφώθηκαν στα 10,37 ευρώ/τμ από τα 10,59 ευρώ/τμ. Στον αντίποδα, αύξηση, κατέγραψαν τα ζητούμενα μισθώματα στα Δυτικά της πρωτεύουσας, με τις τιμές να διαμορφώνονται σήμερα στα 6,40 ευρώ/τμ από 6,22 ευρώ/τμ το α’ τρίμηνο.
Όσον αφορά στις τιμές πώλησης κατοικιών,που με το ξέσπασμα της πανδημίας ουσιαστικά πάγωσαν, χαρακτηριστικό είναι πως σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, στη γενική εικόνα της ελληνικής επικράτειας διαφαίνονται ελάχιστες έως μηδαμινές μεταβολές. Σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019, δηλαδή έναν χρόνο πριν, η τάση είναι σχεδόν αποκλειστικά αυξητική, με τη Θεσσαλονίκη να εμφανίζει τη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές πώλησης κατοικιών (17,90%), τα Δυτικά Προάστια της Αθήνας να ακολουθούν (8,50%) και τη Χαλκιδική να συμπληρώνει την τριάδα (7,50%).
Για στάση αναμονής κάνει λόγο και ο CEO του Spitogatos, Δημήτρης Μελαχροινός, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του δείκτη τιμών για το β’ τρίμηνο. "Αναμένουμε με ενδιαφέρον την εξέλιξη των τιμών το φθινόπωρο, μετά το πέρας της κακής φετινής τουριστικής σεζόν και το αποτύπωμα που θα αφήσει στην οικονομία και το real estate”, σημειώνει χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα αναφέρει ότι το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση των προσφερόμενων ακινήτων προς πώληση και κυρίως ενοικίαση.

πηγή: capital