Φοροελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων

Φοροελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων

18-05-2020

Δύο σενάρια εκπτώσεων στη φορολογία εισοδήματος εξετάζει το ΥΠΟΙΚ για τα «κουρεμένα» ενοίκια.

Ειδικές εκπτώσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν ή και θα λάβουν μειωμένα ενοίκια, λόγω των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αναζητά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο πλαίσιο στήριξης όλων των πληττόμενων από την κρίση.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του «πακέτου» μέτρων ανακούφισης της αγοράς, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξετάζει τη θέσπιση ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, στους οποίους καταβάλλεται μόνο το 60% του μισθώματος. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, εξετάζεται η καθιέρωση έκτακτης έκπτωσης επί του φετινού φόρου εισοδήματος (εισοδήματα 2019) ως λύση «αποζημίωσης» για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων απώλεσαν ή πρόκειται να απολέσουν εισοδήματα εξαιτίας της αναγκαστικής μείωσης των ενοικίων των μηνών Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου κατά ποσοστό 40%, η οποία επιβλήθηκε νομοθετικά ως μέτρο κατά της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Η επέκταση του μέτρου της έκπτωσης ενοικίου και τον Μάιο έχει ήδη προκαλέσει την έντονη αντίδραση των ιδιοκτητών, οι οποίοι ζητούν να μην πληρώσουν αυτοί μέρος του «λογαριασμού» για τον κορωνοϊό και ουσιαστικά να μην κληθούν να καταβάλουν φόρους για εισοδήματα τα οποία ουδέποτε εισέπραξαν. Αιτιάσεις που έχουν ληφθεί υπόψη από το ΥΠΟΙΚ, το οποίο ετοιμάζει πρωτοβουλία ανακούφισης για τους ιδιοκτήτες που έλαβαν μειωμένα μισθώματα και θα ανακοινωθεί το επόμενο δεκαήμερο.

πηγή: naftemporiki