11 δημιουργικά πράγματα για να κάνετε στην καραντίνα χωρίς τηλεόραση

11 δημιουργικά πράγματα για να κάνετε στην καραντίνα χωρίς τηλεόραση

30-03-2020

Είτε από επιλογή είτε λόγω των κυβερνητικών ανακοινώσεων, αυτές τις ημέρες πιθανότατα κάνετε το καθήκον σας ως πολίτες και μένετε σπίτι.
‘Ισως αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να εργάζεστε από το σπίτι ή, στην ακόμα χειρότερη περίπτωση, μεταφράζεται στο ότι δεν μπορείτε να πάτε στη δουλειά σας καθόλου.
Είτε έτσι είτε αλλιώς, η τρέχουσα κατάσταση με το COVID-19 είναι σοβαρή και όλοι πρέπει να συμπεριφερθούμε ανάλογα. Επειδή αυτές τις μέρες είστε αναγκασμένοι να μείνετε μέσα στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού σας, δεν σημαίνει ότι όλος αυτός ο χρόνος πρέπει να σπαταληθεί βλέποντας τα επεισόδια της αγαπημένης σας σειράς το ένα μετά το άλλο.
Σίγουρα, το να χαλαρώσετε και να αποσπάσετε λίγο την προσοχή σας από όλα όσα φοβερά και τρομερά συμβαίνουν με λίγη τηλεόραση δεν είναι κακή ιδέα, ειδικά αν εξαιτίας της όλης κατάστασης νιώθετε ανήσυχοι ή στρεσαρισμένοι. Μπορείτε όμως κάλλιστα να περάσετε όλο αυτόν τον επιπλέον χρόνο στο σπίτι σε πράγματα περισσότερο παραγωγικά από την τηλεόραση, όπως είναι η αυτο-βελτίωση.
Για του λόγου το ασφαλές 11 θετικά και παραγωγικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε την περίοδο της καραντίνας είναι τα εξής:
1. Να είστε ευγνώμονες
Οι ιδέες που σας παραθέτω δεν είναι σε μια συγκεκριμένη τάξη, ωστόσο αυτή μπορεί να είναι μία από τις πιο σημαντικές στη διάρκεια της κρίσης. Όταν είστε απομονωμένοι, είναι εύκολο να γίνετε πικραμένοι και θυμωμένοι ή να είστε περισσότερο εγωιστές και να κοιτάτε μόνο τον εαυτό σας. Το έχουμε ήδη δει αυτές τις ημέρες από όλους εκείνους που σήκωσαν κυριολεκτικά τα σουπερμάρκετ αγοράζοντας περισσότερα από όσα χρειάζονταν, χωρίς να σκεφτούν τους υπόλοιπους. Εξασκείστε την ευγνωμοσύνη σας σε καθημερινή βάση, είτε είστε μόνοι σας στο σπίτι είτε όχι.
Επίσης, κάντε ένα τηλέφωνο τους παππούδες σας. Ή στη μητέρα και τον πατέρα σας, ή οποιονδήποτε άλλο γνωρίζετε ότι ανήκει στις ευπαθείς ομάδες που είναι περισσότερο ευάλωτοι απέναντι στον κορωνοϊό. Ελέγξτε αν χρειάζονται κάτι οι ηλικιωμένοι γείτονές σας (κρατώντας φυσικά την απαραίτητη απόσταση). Αν χρειάζονται προμήθειες και δεν αισθάνονται ασφαλείς να πάνε στο σούπερμαρκετ, προτείνετε να πάτε εσείς αντί γι’ αυτούς. Και αν παραγγείλετε κάτι στο σπίτι σας, όπως πίτσα, δώστε γενναιόδωρο φιλοδώρημα στον άνθρωπο που σας την έφερε.
Με απλά λόγια, βοηθήστε όπου μπορείτε και μην ξεχνάτε να απολυμαίνετε τα πάντα.
2.Διαβάστε ένα βιβλίο
Πόσες φορές έχετε πει ότι θέλετε να διαβάζετε περισσότερο, αλλά δεν είχατε το χρόνο; Αυτή τη φορά έχετε όσο χρόνο θέλετε! Αφιερώστε, λοιπόν, καθημερινά κάποιες ώρες στο να διαβάσετε ένα από τα βιβλία που είχατε βάλει στο μάτι εδώ και καιρό.
Εάν για παράδειγμα συνήθως διαβάζετε αστυνομικά μυστήρια, αλλά πάντα θέλατε να διαβάσετε περισσότερα βιβλία αυτοβελτίωσης ή έργα διαφορετικής θεματικής που σας ενδιαφέρει, δοκιμάστε να αλλάξετε αναγνωστικές συνήθειες προς κάτι βαθύτερο αλλά εξίσου απολαυστικό. Το διάβασμα θα εμπλουτίσει τη ζωή σας και όλοι χρειαζόμαστε την ανύψωση που προσφέρει τη δεδομένη χρονική στιγμή.
3.Διαλογιστείτε και / ή προσευχηθείτε
Τα οφέλη του διαλογισμού ή της προσευχής είναι πολυάριθμα και έχουν αποδειχθεί σε μελέτες ξανά και ξανά. Μέχρι σήμερα το να διαθέσετε χρόνο στον διαλογισμό ή την προσευχή κάθε πρωί πριν φύγετε τρέχοντας για ένα 8ωρο στο γραφείο και μετά να επιστρέψετε με την ίδια ταχύτητα για να πάτε τα παιδιά στην ποδόσφαιρο ήταν σχεδόν αδύνατον. Τώρα, χωρίς μετακινήσεις και με άπλετο χρόνο στη διάθεση σας, ήρθε ή ώρα να το δοκιμάσετε.
Ξεκινήστε με φειδώ αφιερώνοντας 15 λεπτά στο να μην κοιτάξετε το τηλέφωνό σας ή να επιτρέψετε να αποσπαστεί η προσοχή σας από οτιδήποτε άλλο. Αυτό το χρονικό περιθώριο που διαθέτετε μπορεί να αυξάνεται κάθε μέρα. Όπως και με οποιοδήποτε πρόγραμμα προπόνησης και σε αυτήν την περίπτωση έχετε φυσικά τη δυνατότητα να πέσετε στα βαθιά και να επιλέξετε το σκληρό πρόγραμμα της μιας ώρας.
Ο διαλογισμός είναι μια πρακτική που μπορείτε πραγματικά να βελτιώσετε με τον πρόσθετο χρόνο που έχετε σήμερα και με τα οφέλη που θα δείτε σύντομα στη ζωή σας, ίσως θελήσετε να τον συνεχίσετε και όταν τα πράγματα επανέλθουν στους φυσιολογικούς τους ρυθμούς.
4. Αφεθείτε στο πάθος σας
Μπορεί να μην είμαστε όλοι τυχεροί να αποκαλούμε την καριέρα μας ή τη δουλειά μας πάθος τους, όλοι μας όμως έχουμε ένα πάθος. Ίσως θέλετε να ξεκινήσετε ένα αρτοποιείο στο σπίτι σας. Χρησιμοποιήστε λοιπόν αυτόν τον έξτρα χρόνο για να δοκιμάσετε νέες συνταγές και να βρείτε τον τρόπο μάρκετινγκ που θα παρουσιάσετε τις δημιουργίες σας στον κόσμο. Ξεκινήστε να σχεδιάζετε πώς θα μπορούσατε να μετατρέψετε την αγάπη σας για το ψήσιμο σε μια πραγματική επιχείρηση. Ίσως πάλι πάντα θέλατε να γράψετε ένα βιβλίο; Ανοίξτε ένα έγγραφο του Word και ξεκινήστε να πληκτρολογείτε.
Δεν χρειάζεται να ολοκληρώσετε ότι έργο ξεκινήσετε μέσα στον χρόνο της καραντίνας. Μπορείτε όμως σίγουρα να το ξεκινήσετε με ορμή που θα σας επιτρέψει να το τελειώσετε κάποια στιγμή σύντομα.
5.Μάθετε κάτι καινούργιο
Ο επιχειρηματικός κόσμος αλλάζει με μεγάλη ταχύτατα και απαιτούνται συνεχώς νέες δεξιότητες, αλλά η αλήθεια είναι πως είναι σχεδόν αδύνατο να μάθετε κάτι καινούργιο όταν τρέχετε καθημερινά να προλάβετε την εκπλήρωση των εργασιακών σας υποχρεώσεων. Σε αυτή τη φάση της ζωή σας έχετε την ευκαιρία να κάνετε το online μάθημα που πάντα σκεφτόσασταν, να μάθετε για παράδειγμα να χειρίζεστε την κάμερα και να μοντάρετε βίντεο ή να ξεκινήσετε να μάθετε μια ακόμα ξένη γλώσσα. Φανταστείτε την έκπληξη των συναδέλφων σας, όταν επιστρέψετε στη δουλειά μιλώντας Γερμανικά!
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διδάξετε τον εαυτό σας μέσω blogs, εφαρμογών και online μαθημάτων. Αν μάθετε μια χρήσιμη δεξιότητα ενώ βρίσκεστε μακριά από το γραφείο, θα επιστρέψετε σε μια ακόμα πιο δύσκολη αγορά εργασίας με ένα πλεονέκτημα στα χέρια σας.
6.Ασκηθείτε στο σπίτι
Το γυμναστήριο δεν είναι η κατάλληλη επιλογή για τη δεδομένη χρονική στιγμή και ίσως και να μην έχετε εξοπλισμό άσκησης ή αλτήρες στο σπίτι σας. Λόγος ανησυχίας ωστόσο δεν υπάρχει, αφού είναι πολλοί οι τρόποι που μπορείτε να γυμναστείτε χωρίς βάρη. Το μόνο που χρειάζετε είναι να ψάξετε στο YouTube για βίντεο με προπονήσεις κάθε είδους ή να συμμετάσχετε σε μια online ομάδα γυμναστικής. Εάν έχετε ένα «έξυπνο» ρολόι μπορείτε κάλλιστα και να προκαλέσετε τους φίλους σας σε έναν διαγωνισμό άσκησης ώστε να έχετε να λογοδοτήσετε σε κάποιον για το αποτέλεσμα σας.
Το σημαντικό είναι να συνεχίσετε να κινείστε, να πάλλεται το αίμα σας και να ιδρώνετε όσο περισσότερο μπορείτε. Αυτό θα ωφελήσει εξίσου το μυαλό και το σώμα σας.
7.Πηγαίνετε για μια βόλτα ή τρέξιμο
Μπορείτε να βγείτε έξω με ασφάλεια, αποφεύγοντας τη στενή επαφή με τους άλλους ανθρώπους και το άγγιγμα επιφανειών που μπορεί να έχουν μολυνθεί, και μερικές φορές αυτό είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για την ψυχική σας υγεία. Νιώστε τον ήλιο πάνω στο δέρμα σας, αναπνεύστε τον φρέσκο αέρα και θα αναζωογονηθείτε αμέσως και θα νιώσετε καλύτερα.
Μόνο να θυμάστε, αν πέσετε πάνω σε γείτονες που κάνουν το ίδιο με εσάς, συνεχίστε την προπόνηση σας και κρατήστε τις αποστάσεις σας. Κουνήστε το χέρι σας σε χαιρετισμό, αλλά παραμείνετε 3 μέτρα μακριά και μην κάνετε καμιά χειραψία.
8.Κρατήστε τον εγκέφαλο σας σε εγρήγορση
Είναι εξίσου σημαντικό να ασκείτε το μυαλό σας και το σώμα σας. Η τηλεόραση και το κινητό δεν σας βοηθούν σε αυτόν τον σκοπό, και ακριβώς αυτή η χωρίς σκοπό δραστηριότητα μπορεί να σας κάνει να νιώθετε κατάθλιψη και άγχος. Γι’ αυτό ξεκινήστε το μεγάλο παζλ που κάποτε είχατε βάλει στην άκρη, παίξτε ένα επιτραπέζιο με την οικογένειά σας ή βρείτε κάποια παιχνίδια γνώσεων online για να παραμείνετε οξυδερκείς και για να ενισχύσετε τη ενέργεια του μυαλού σας.
9.Εξασκείστε την αυτοπειθαρχία σας
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι εξάσκησης της αυτοπειθαρχίας αλλά ένα είναι το κλειδί: να πηγαίνετε στο κρεβάτι στην ώρα σας και να ξυπνάτε νωρίς.
Το δίχως άλλο είναι εξαιρετικά δελεαστικό όταν εργάζεστε από το σπίτι να κοιμηθείτε μέχρι ακριβώς την ώρα που πρέπει να ανοίξετε τον υπολογιστή σας και να τρώτε το πρωινό ενώ ταυτόχρονα ελέγχετε τα πρωινά ηλεκτρονικά σας μηνύματα. Παρότι τα παραπάνω είναι ένα από τα οφέλη της απόστασης, υπάρχει η περίπτωση να σας οδηγήσουν σε τεμπέλικη στάση. Συνακόλουθα αυτό θα σας κάνει να νιώθετε χειρότερα για τον εαυτό σας και την κατάστασή στην οποία βρίσκεστε.
Γι’ αυτό ξυπνήστε νωρίς και ασκηθείτε, διαλογιστείτε ή προσευχηθείτε και φάτε ένα καλό πρωινό (χωρίς το κομπιούτερ σας παραδίπλα) που θα σας επιτρέψει να εργαστείτε με ευχαρίστηση και οξυδέρκεια για να αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα ανακύψει.
Πιθανότατα και εσείς και οι συνάδελφοι σας εργάζονται από το σπίτι για πρώτη φορά. Συχνά, οι εργοδότες επανεκτιμούν τους εργαζόμενους τους και την απόδοση τους σε καιρό κρίσης. Η αυτοπειθαρχία μπορεί να είναι το πλεονέκτημα σας.
10.Περιορίστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να μας προσφέρουν πολλά σε μια εποχή όπως η σημερινή που χρειαζόμαστε να είμαστε πληροφορημένοι γρήγορα αλλά και σωστά.
Ωστόσο, το πιθανότερο είναι ότι ακολουθείτε άτομα και εσείς όπως όλοι μας που παραπληροφορούν συστηματικά. Είτε πρόκειται για τον τύπο που λέει ότι όλο αυτό είναι μια συνωμοσία με σκοπό τη δημιουργία παγκόσμιου πανικού, είτε ένα πρόσωπο που η δράση του έχει το ίδιο αποτέλεσμα, η αλήθεια είναι ότι οι λανθασμένες πληροφορίες δεν ωφελούν κανέναν.
Τα εμπρηστικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θυμώνουν τους ανθρώπους και ο θυμός είναι μια εθιστική συνθήκη. Το να μένετε συνεχώς σπίτι μπορεί να επηρεάσει την ψυχική σας υγεία αλλά η εμπλοκή σας σε συνομιλίες που έχουν σκοπό να σας θυμώσουν ή να σας φοβίσουν δεν σας βοηθούν. Γι’ αυτό απομακρύνετε όποια διαδικτυακή επαφή σας κάνει κακό και επικεντρωθείτε στον να παραμείνετε υγιείς σωματικά και ψυχικά.
11.Τακτοποιήστε το χώρο σας
Περνώντας όλη τη μέρα στο σπίτι γίνεται πολύ εύκολο να μετατραπεί σε αχυρώνας η κρεβατοκάμαρα και το γραφείο σας. Διατηρώντας τον χώρο σας καθαρό θα σας βοηθήσει να έχετε καθαρό μυαλό και να νιώθετε άνετα και ευχάριστα. Απλά και μόνο να φτιάχνετε το κρεβάτι σας κάθε πρωί σας κάνει να νιώθετε ότι κάτι κάνατε και σήμερα και ότι βρίσκεστε στους φυσιολογικούς σας ρυθμούς. Το πλύσιμο των πιάτων και το καθάρισμα των ρούχων είναι επίσης δυο δραστηριότητες που θα καταναλώσουν τμήμα όλου αυτού του ελεύθερου χρόνου σας. Ο σκοπός σας αυτή την περίοδο είναι να κάνετε το σπίτι σας το καταφύγιο σας και όχι ένα μέρος από το οποίο ψάχνετε τρόπο απόδρασης.
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια λίστα με πράγματα που θα έκαναν αν είχαν το χρόνο. Τσεκάρετε τη δική σας λίστα και καταγράψτε τι θέλετε να κάνετε μέσα στις επόμενες μέρες. Ίσως να μείνουμε σπίτι για και εβδομάδα ακόμα, ίσως πολύ περισσότερο αλλά όλοι μας θέλουμε να βγούμε από αυτή την κατάσταση υγιείς και χαρούμενοι και έτοιμοι να επιστρέψουμε στους φυσιολογικούς ρυθμούς της ζωής μας.

Πηγή: success.com