Τι χρειάζεται να ξέρετε, αν θέλετε να ασφαλίσετε το σπίτι σας

Τι χρειάζεται να ξέρετε, αν θέλετε να ασφαλίσετε το σπίτι σας

27-09-2019

Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ευρώπη, αλλά ένα από χαμηλότερα ποσοστά ασφάλισης κατοικιών
Ελλάδα κατέχει την 6η θέση σε σεισμικότητα παγκοσμίως και μεγάλο πλήθος παλαιών κτιρίων. Επιπλέον, 3.000 σπίτια πλημμυρίζουν και πάνω από 6.000 παθαίνουν ζημιές από φωτιά ετησίως. Ενώ όμως έχει το υψηλότερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ευρώπη, έχει και ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ασφάλισης κατοικιών (περίπου 15%), ενώ οι περισσότερες ασφαλισμένες κατοικίες αφορούν αγορές σπιτιού μέσω στεγαστικού δανείου, όπου η ασφάλιση είναι υποχρεωτική
Κύριο μέλημα της ασφάλισης θα πρέπει να είναι η προστασία του σπιτιού από πάσης φύσεως κινδύνους.
Σε περίπτωση υλικών ζημιών από πλημμύρα, σεισμό, πυρκαγιά ή οποιαδήποτε άλλη αιτία, ο συνολικός προϋπολογισμός για τις επιδιορθώσεις μπορεί να ανέβει αρκετά ψηλά και να επηρεάσει την οικονομική κατάσταση μίας οικογένειας. Αυτό που ίσως να μη γνωρίζουν πολλοί είναι πως το κόστος για την ασφάλεια κατοικίας ξεκινά από 0,85€ ανά τ.μ. ετησίως. Δηλαδή για μία κατοικία 100 τ.μ. το ετήσιο κόστος είναι 85€.
Ποιες είναι όμως οι καλύψεις;
Κύριο μέλημα στην ασφάλεια σπιτιού θα πρέπει να είναι η προστασία του από πάσης φύσεως κινδύνους. Προστασία από σεισμό, φωτιά, πλημμύρα, θραύση σωληνώσεων, βραχυκύκλωμα ηλεκτρικών πινάκων ή/και συσκευών και καιρικά φαινόμενα είναι οι πιο σημαντικές.
Η ασφάλιση του περιεχομένου είναι μία ακόμη σημαντική πτυχή. Η κάλυψη δεν αφορά μόνο έργα τέχνης και πολύτιμα αντικείμενα, όπως τιμαλφή όταν υπάρχει χρηματοκιβώτιο, αλλά και οτιδήποτε είναι πολύτιμο για εσάς και μπορεί να εκτιμηθεί η αξία του.
Αν, τέλος, είστε από εκείνους που αναζητούν συνολική κάλυψη για το σπίτι και τα υπάρχοντά τους, τότε μπορείτε να ασφαλιστείτε ακόμη και έναντι τυχαίας υλικής ζημιάς, όπως για παράδειγμα το σπάσιμο του αγαπημένου σας βάζου.
Πηγή: www.lifo.gr