Προστατευτείτε από την Ακτινοβολία των Κινητών και των Ασύρματων Συσκευών!

Προστατευτείτε από την Ακτινοβολία των Κινητών και των Ασύρματων Συσκευών!

29-07-2019

Από το κινητό και το Wi-Fi μέχρι τις απλές ηλεκτρικές συσκευές, δείτε πώς μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε την έκθεσή σας στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
Σίγουρα έχετε αναρωτηθεί αν το κινητό αποτελεί απειλή για την υγεία σας και πιθανότατα να είχατε ενστάσεις προτού αποκτήσετε τον πρώτο σας φούρνο μικροκυμάτων. Η ιδέα ότι η ακτινοβολία που απελευθερώνεται από τις ηλεκτρικές συσκευές ενδέχεται, εν τέλει, να είναι επικίνδυνη για τον οργανισμό και την καλή λειτουργία του σίγουρα δεν είναι καινούρια. Αντίθετα, είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πληθώρα επιστημόνων ανά τον κόσμο. Οι τελευταίοι εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στους πιθανούς κινδύνους των λεγόμενων ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, την ακτινοβολία δηλαδή που περιβάλλει όλες τις ηλεκτρικές συσκευές, τις γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης (π.χ. πρίζες, ραντάρ, κεραίες) ή τα καλώδια και η οποία εκπέμπεται από συσκευές τηλεπικοινωνίας όπως το κινητό, το ραδιόφωνο, η τηλεόραση αλλά και το ασύρματο δίκτυο (Wi-Fi). Μάλιστα, σύμφωνα με διάφορες έρευνες, το ηλεκτρομαγνητικό «νέφος» φαίνεται είναι υπεύθυνο για την εμφάνιση ορισμένων ασθενειών που, με τη σειρά τους, είναι να ικανές να προκαλέσουν σημαντικές φθορές στον ανθρώπινο οργανισμό.
Αν και οι αρνητικές επιδράσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην υγεία μας δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένες, παρακάτω θα βρείτε πρακτικές συμβουλές για να θωρακίσετε την υγεία σας απέναντι στις πιο οικείες και συνηθισμένες πηγές του «κακού».
Στο σπίτι
Τα ασύρματα δίκτυα τείνουν να συσσωρεύουν ακτινοβολία λόγω των ραδιοκυμάτων που εκπέμπουν. Εφόσον, όμως, προτιμάτε την άνεση του Wi-Fi, φροντίστε να το διατηρείτε ανοιχτό μόνο όταν το χρησιμοποιείτε, να το αποσυνδέετε όταν δεν το χρειάζεστε και να το κλείνετε λίγο πέσετε για ύπνο. Τέλος, κρατήστε το ρούτερ μακριά από τα υπνοδωμάτια.
Αποφύγετε τις λάμπες φθορίου και τους ροοστάτες, που εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες «βρόμικου» ηλεκτρισμού. Στη θέση των πρώτων, προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε λάμπες πυρακτώσεως ή LED.
Ο μέσος πίνακας ασφαλείας δημιουργεί ισχυρά ηλεκτρομαγνητικά πεδία, η ακτινοβολία των οποίων εκπέμπεται σε διάμετρο που ενδέχεται να φτάσει το ένα μέτρο. Καλό είναι να τοποθετείται μακριά από τα υπνοδωμάτια.
Κρατήστε μία απόσταση ασφαλείας (τουλάχιστον 10 εκατοστά) από το φούρνο μικροκυμάτων όσο είναι σε λειτουργία.
Περιορίστε την έκθεσή σας στην ακτινοβολία αλλάζοντας τη διαρρύθμιση των επίπλων του χώρου σας, χρησιμοποιώντας ειδικά μονωτικά φίλτρα καθώς και πυκνωτές που προσαρμόζονται πάνω στις πρίζες και μειώνουν τις εκπομπές που πραγματοποιούνται από αυτές.
Τοποθετήστε την τηλεόραση τουλάχιστον 2 μέτρα μακριά από το σημείο στο οποίο συνήθως κάθεστε.
Στεγνώστε τα μαλλιά σας κρατώντας το σεσουάρ σε απόσταση περίπου 15 εκατοστών καθώς δημιουργεί ισχυρά ηλεκτρομαγνητικά πεδία.
Στο τηλέφωνο
Τα φορητά τηλέφωνα λειτουργούν όπως ακριβώς και τα κινητά με τη διαφορά ότι εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μόνο όταν τα χρησιμοποιείτε.
Προτιμήστε τις συμβατικές ενσύρματες τηλεφωνικές συσκευές κι αποφύγετε να χρησιμοποιείτε ασύρματες συσκευές τηλεπικοινωνίας (π.χ. συσκευές ενδοεπικοινωνίας, fax, bluetooth), γνωστές και ως συσκευές DECT.
Τοποθετήστε τη βάση του ασύρματου τηλεφώνου σε κάποιο σημείο του σπιτιού το οποίο χρησιμοποιείτε σπάνια καθώς η ακτινοβολία που εκπέμπει είναι αρκετά διεισδυτική.
Όταν μιλάτε στο κινητό
Χρησιμοποιήστε το μεγάφωνο ή το hands free. Σε γενικές γραμμές, προτιμήστε τη συνεννόηση μέσω μηνυμάτων. Τέλος, μην ξεχνάτε να αλλάζετε πλευρά κάθε φορά που μιλάτε έτσι ώστε να κατανέμεται εξίσου η έκθεση στην ακτινοβολία.
Μην βάζετε το κινητό στη τσέπη σας παρά μόνο όταν το έχετε κλειστό ή σε λειτουργία πτήσης . Αν δεν μπορείτε να το αποχωριστείτε, φροντίστε να τοποθετείτε την πλευρά του πληκτρολογίου προς το σώμα σας.
Περιορίστε τη χρήση του κινητού σε κλειστούς χώρους (π.χ. ασανσέρ, αυτοκίνητο) καθώς και στα μέρη που το σήμα είναι ασθενές. Ο λόγος;
Η ισχύς της συσκευής αυξάνεται δραματικά με αποτέλεσμα να εκλύει περισσότερη ακτινοβολία η οποία απορροφάται από σε εσάς και τους γύρω σου.
πηγή: spirossoulis