To Πρώτο 3D Κτίριο στον Κόσμο Μόλις Εκτυπώθηκε και Βρίσκεται στο Dubai

To Πρώτο 3D Κτίριο στον Κόσμο Μόλις Εκτυπώθηκε και Βρίσκεται στο Dubai

03-08-2018

Το πρώτο τρισδιάστατα εκτυπωμένο συγκρότημα κτιρίων στον κόσμο αποτελεί γεγονός και βρίσκεται στο Dubai. Πρόκειται για ένα συγκρότημα κτιρίων του οποίου τα κομμάτια, κυριολεκτικά, εκτυπώθηκαν εκτός Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και κατόπιν μεταφέρθηκαν εκεί για τη συναρμολόγησή τους.
Το «Office of the Future», όπως ονομάστηκε, που θα στεγάζει προσωρινά τα γραφεία της Dubai Future Foundation, καλύπτει έως και 250m2 επιφάνειας της γης και η εξωτερική σχεδίαση των επιμέρους τμημάτων αντανακλούν τις πιο καινοτόμες μορφές του μέλλοντος στο χώρο της εργασίας.
Για τη δημιουργία των τμημάτων του «Office of the Future», της τάξεως των μεγεθών 6m ύψος, 37m μήκος και 12m πλάτος, έκαστος, χρησιμοποιήθηκε ένας γιγαντιαίων διαστάσεων εκτυπωτής στην Σαγκάη μεγέθους 37m όπου μετά την εκτύπωση των επιμέρους κομματιών απεστάλησαν στο Ντουμπάι για την περαιτέρω συναρμολόγηση τους και κατ’ επέκταση την ολοκλήρωση του έργου.
Πίσω από το σχεδιασμό του έργου βρίσκεται η πολυεθνική αρχιτεκτονική εταιρεία Gensler σε παράλληλη συνεργασία με τη κατασκευαστική εταιρεία Thornton Tomasetti και αντιστοίχως την εταιρεία που ανέλαβε τη μελέτη ηλεκτρολογικών εφαρμογών Syska Hennessy.
Σύμφωνα με τα δεδομένα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής εκτιμάται πως η εκτύπωση έργων έναντι της επί τόπου ανέγερσης παραδοσιακών μορφών κτηρίων συντελεί στην εξοικονόμηση 50 έως και 80% του κόστους εργασιών ενώ συμβάλει, ταυτόχρονα, στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς οι ρύποι κατά τη διάρκεια κατασκευής μειώνονται κατακόρυφα με ποσοστά που κυμαίνεται από 30% έως και 60%.
Για να τεθεί σε λειτουργία το συγκρότημα «Office of the Future» χρειάστηκαν μόλις 17 ημέρες εργασιών από μια μικρή ομάδα δεκαοχτώ ατόμων εξειδικευμένων επαγγελματιών, γεγονός που καθόρισε το χαμηλότερο σε σχέση αναλογίας με άλλης μορφής κτηρίων κόστος παραγωγής του έργου, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε ουδεμία απόκλιση από τον αρχικό σχεδιασμό.
Το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα τα επιμέρους κυβιστικά με σμιλεμένα άκρα τμήματα του «Office of the Future» είναι στρώσεις φύλλου προς φύλλου ενός μείγματος ειδικής επεξεργασίας τσιμέντουενώ παράλληλα χρησιμοποιήθηκαν ειδικά κρύσταλλα για τις βιτρίνες που να αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες του τόπου. Το κόστος κατασκευής του «Office of the Future» άγγιξε τα 126. 353 ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί μονάχα στη δημιουργία των επιμέρους τμημάτων του και όχι στον περαιτέρω εξοπλισμό αυτών.
Το εσωτερικό design των τμημάτων του «Office of the Future» προσεγγίζει μια ιδιαίτερα φουτουριστική αισθητική με το λευκό να αποτελεί τη μοναδική απόχρωση των επιφανειών των τοίχων και τα πολύχρωμα φωτιστικά μέσα (σε αποχρώσεις κυρίως του λιλά και του δροσερού πράσινου της μέντας) να τους επιχρωματίζουν οπτικά κατά τόπους. Τα έπιπλα που έχουν επιλεχθεί είναι ιδιαίτερα μοντέρνα, αντίστοιχου ύφους με αυτή των κτηρίων, παρουσιάζοντας σμιλεμένα άκρα ενώ οι κύριες αποχρώσεις αυτών είναι το λευκό, το κίτρινο και το γκρι με μικρές διάσπαρτες μαύρες λεπτομέρειες.
Το γεγονός πως ένα τέτοιο έργο έλαβε χώρα για πρώτη φορά στο Ντουμπάι δεν είναι διόλου αξιοπερίεργο καθώς αυτή τη στιγμή εκεί είναι και το κέντρο της αρχιτεκτονικής ανάπτυξης και πρωτοτυπίας.
«Πραγματοποιούμε ότι σχεδιάζουμε και δεν μένουμε στις θεωρίες. Σε ένα ταχέως αναπτυσσόμενο κόσμο επιβάλλεται να επιταχύνουμε και εμείς τους ρυθμούς ανάπτυξης αφού η ιστορία δεν αναγνωρίζει σχέδια αλλά μόνο πράξεις», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος και Πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Κυβερνήτης της Αυτού Εξοχότης του Ντουμπάι Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του «Office of the Future».
Πηγή: spirossoulis