Πώς θα κάνω το κλιματιστικό μου να αποδίδει καλύτερα;

Πώς θα κάνω το κλιματιστικό μου να αποδίδει καλύτερα;

20-06-2018

Πώς θα κάνω το κλιματιστικό μου να αποδίδει καλύτερα;
HIGHLIGHTS
o Το κλιματιστικό δε πρέπει να ρυθμίζεται σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 27º-28ºC.
o Τα κλιματιστικά με ενεργειακή κλάση Α καταναλώνουν πολύ λιγότερο ρεύμα.
o Ο συχνός καθαρισμός των φίλτρων του και η σωστή και τακτική συντήρησή του θα μεγιστοποιήσουν την απόδοση του κλιματιστικού σας.

«Το καλοκαίρι προσπαθώ να μην 'ανάβω' το κλιματιστικό για πολλές ώρες. Πώς μπορώ, τουλάχιστον, να το χρησιμοποιώ πιο σωστά;»
Το πρώτο που πρέπει να αναζητήσετε είναι την κλάση στην οποία ανήκει το κλιματιστικό σας. Για ποιον λόγο; Οι ηλεκτρικές συσκευές που δεν κατατάσσονται σε κάποια υψηλή ενεργειακή κλάση (δηλαδή τις κατηγορίες Α, Α+ ή ΑΑ) μπορεί να είναι πιο φτηνές, ενεργειακά όμως είναι αρκετά πιο ενεργοβόρες και σπάταλες. Μακροπρόθεσμα θα δώστε πολύ περισσότερα χρήματα.
Πέρα από την ενεργειακή τους κατάταξη, σημαντικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στη μεγιστοποίηση της απόδοσής του κλιματιστικού σας, αποτελούν ο συχνός καθαρισμός των φίλτρων του, η σωστή και τακτική συντήρησή του καθώς και η προστασία της εξωτερικής μονάδας του από την άμεση έκθεση στον ήλιο.
Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του, καλό είναι να θυμάστε ότι τα κλιματιστικά δεν πρέπει να είναι ούτε μικρότερα ούτε μεγαλύτερα σε BTU (μονάδα μέτρησης της ψυκτικής ισχύς) από τις ανάγκες των χώρων σας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δε χρειάζεται να ρυθμίζονται σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 27º -28 ºC κι ότι πρέπει πάντα να χρησιμοποιούνται πάντα σε συνδυασμό με φυσικούς τρόπους δροσισμού (τέντες, ανεμιστήρες οροφής κ.ά.). Επιπλέον, είναι σημαντικό να μην αφήνετε ανοιχτές τις μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα όσο λειτουργεί.
Τέλος, υπάρχει ένα μικρό τρικ που μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε σημαντικά το λογαριασμό του ηλεκτρικού σας και αυτό δεν είναι άλλο από το να κατεβάζετε τις τέντες κατά τη διάρκεια της ημέρας και να τις ανεβάζετε το βράδυ για να αερίσετε τα δωμάτια του σπιτιού σας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο νυχτερινός δροσισµός µπορεί να µειώσει το ψυκτικό φορτίο ενός ολόκληρου κτιρίου µέχρι και 80%. Με άλλα λόγια, ακολουθώντας αυτήν την πρακτική, η λειτουργία του κλιματιστικού κατά τη διάρκεια της νύχτας καθίσταται (σχεδόν) περιττή.
Πηγή: spirossoulis