Ξεκαθάρισμα Σπιτιού: 8 ερωτήσεις που πρέπει να κάνω στον εαυτό μου

Ξεκαθάρισμα Σπιτιού: 8 ερωτήσεις που πρέπει να κάνω στον εαυτό μου

18-07-2017

Οι 8 ερωτήσεις που βοηθούν στο ξεκαθάρισμα σπιτιού
1. Πόσο συχνά το χρησιμοποιώ; Το χρησιμοποίησα τον τελευταίο 1 χρόνο;

Πολλές φορές κρατάμε gadgets, εργαλεία, παιχνίδια, είδη τέχνης κ.τ.λ επειδή… φαίνονται χρήσιμα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να δούμε πόσο συχνά χρησιμοποιούμε κάθε αντικείμενο, για να αποφασίσουμε αν αξίζει τελικά να το έχουμε στην κατοχή μας ή όχι. Εάν δεν το αγγίξαμε τους τελευταίους τρεις με έξι μήνες (ή περισσότερο), παρά τις καλύτερες προθέσεις μας, πρέπει να το αποχωριστούμε.

2. Αν δεν το έχω χρησιμοποιήσει για καιρό, είναι κάτι που το αγαπώ; Είναι κάτι που μου δίνει χαρά;

Τί νιώθαμε για αυτό το αντικείμενο τότε που το αγοράσαμε και πώς μας κάνει να νιώθουμε σήμερα; Όσο μεγαλώνουμε αλλάζουν τα ενδιαφέροντα, οι συνήθειες, ο τρόπος ζωής μας γενικά. Τα συναισθήματα και οι σχέσεις με τα αντικείμενα αλλάζουν παράλληλα. Αν ένα αντικείμενο έχει πάψει να μας δίνει χαρά, ας κάνουμε χώρο για ένα άλλο.

3. Δεν το αποχωρίζομαι γιατί νομίζω ότι έτσι σπαταλώ χρήματα;

Πιστεύω πραγματικά ότι όταν κρατάμε πράγματα που δεν αγαπάμε, χάνουμε μόνο χρόνο και ενέργεια. Όλα αυτά που δεν αγαπάμε πρέπει να ξεσκονίζονται (πχ διακοσμητικά), να πακετάρονται ή να ξεπακετάρονται (αν είναι ρούχα) και γενικά με κάποιο τρόπο πρέπει να τα φροντίζουμε. Τόση μεγάλη προσπάθεια και σπατάλη χρόνου για κάτι που στην ουσία δεν μας νοιάζει. Τα χρήματα είναι χρήσιμα, αλλά ο χρόνος αναντικατάστατος. Κι ο χρόνος είναι η προτεραιότητά μας εδώ.

4. Αν σταματούσα σήμερα σε ένα κατάστημα, θα το αγόραζα;

Παρορμητικές αγορές, για τις οποίες λίγο αργότερα μετανιώσαμε, έχουμε κάνει όλοι. Δεν χρειάζεται να νιώθουμε τύψεις. Κι ακόμη χειρότερα, δεν χρειάζεται να φυλάμε πράγματα στα ντουλάπια μας από τύψεις. Εάν δεν θα διαθέταμε τα χρήματά μας για να αγοράσουμε ξανά κάτι παρόμοιο, δεν υπάρχει λόγος να το κρατάμε.
5. Έχω κάτι παρόμοιο που με εξυπηρετεί με τον ίδιο τρόπο;

Πόσες σπάτουλες ή κουτάλες ή αποφλοιωτές χρειαζόμαστε πραγματικά στην κουζίνα μας; Μήπως έχουμε πολλά αντικείμενα για την ίδια δουλειά; Τι θα πάθουμε αν ξεφορτωθούμε τα παραπανίσια; Αν ξεφορτωθούμε για παράδειγμα τις παραπανίσιες κουτάλες, στην πραγματικότητα δεν θα έχουμε μείνει χωρίς κουτάλα στο σπίτι μας. Θα έχουμε μείνει απλά με λίγο λιγότερες. Τίποτα τραγικό δηλαδή…

6. Ο μόνος λόγος που το κρατάω είναι γιατί μπορεί να μου χρειαστεί στο μέλλον;

Μια από τις πιο συνηθισμένες αιτίες της ακαταστασίας είναι ο φόβος να χρειαστούμε κάτι που έχουμε δώσει ή πετάξει. Ναι, είναι πιθανό αυτό να συμβεί κάποια στιγμή. Μένουμε ωστόσο επικεντρωμένοι στο σήμερα. Αν έχουμε, παράδειγμα, προμήθειες για ένα χόμπι που δεν μας ενδιαφέρει πια, καλύτερα να τις δώσουμε, έστω κι αν σε 3 χρόνια αποφασίσουμε να ξανασχοληθούμε. Το όφελος ενός σπιτιού χωρίς περιττά πράγματα είναι μεγαλύτερο από το οποιοδήποτε κόστος σε αυτές τις περιπτώσεις.

7. Αν εξαφανιζόταν για κάποιο λόγο, θα το πρόσεχα; Θα μου έλειπε;

Είναι και κάποια αντικείμενα που ούτε καν θυμόμαστε ότι υπήρχαν! Ξεχασμένα εντελώς. Αν η απουσία ενός αντικειμένου περνούσε τόσο απαρατήρητη, θα έλεγα ας το αφήσουμε να βρει το δρόμο του. Είναι κρίμα!

8. Πώς έφτασε στα χέρια μου; Ήταν δώρο ή αγορά;

Ένα αντικείμενο μπορεί να έχει έρθει στη ζωή μας σαν δώρο ή ακόμη και σαν κειμήλιο. Άρα ένα τέτοιο αντικείμενο δεν το έχουμε επιλέξει, δεν το έχουμε αγοράσει και δεν έχει φτάσει, τελοσπάντων, στα χέρια μας για κάποιο σκοπό. Αν δεν υπάρχει σκοπός (αλλά ούτε και συναισθηματικός δεσμός), έχουμε μικρότερο κίνητρο να το κρατήσουμε.

Το συμπέρασμα είναι ότι αν θέλουμε να απλοποιήσουμε τη ζωή μας, πρέπει να ξεκινήσουμε με ένα ουσιαστικό ξεκαθάρισμα στο σπίτι μας. Και για να είναι το ξεκαθάρισμα ουσιαστικό, πρέπει να βάλουμε τέλος στις όποιες ανησυχίες μας σε σχέση με τα αντικείμενα που μας περιβάλλουν.

πηγή: makelife.gr