Το μωσαϊκό επιστρέφει -Βάλτο στο σπίτι σου, από το πάτωμα μέχρι το τραπεζάκι, το φωτιστικό, το τασάκι

Το μωσαϊκό επιστρέφει -Βάλτο στο σπίτι σου, από το πάτωμα μέχρι το τραπεζάκι, το φωτιστικό, το τασάκι

02-11-2016

Πολλά διαμερίσματα στην Αθήνα (και στην επαρχία) έχουν ακόμη και σήμερα μωσαϊκό.
Πρόκειται για διαμερίσματα σε πολυκατοικίες του '60, του '70, του '80, στα οποία οι κατασκευαστές ακολουθώντας τη μόδα (και κυρίως για οικονομικούς λόγους) επέλεγαν τη λύση του μωσαΐκου.
To μωσαϊκό που όλοι γνωρίζουμε και αγαπήσαμε!
Τα χρόνια πέρασαν, το μωσαϊκό από το '90 θεωρήθηκε κάτι παραπάνω από ντεμοντέ και όσοι δεν έσπευσαν να το καλύψουν με ξύλο, πλακάκια, μάρμαρα, προσπαθούσαν πάντα να το καλύπτουν με όσο το δυνατό μεγαλύτερα χαλιά.
Και ξαφνικά, το μωσαϊκό γίνεται και πάλι μόδα.
Μπορεί να είναι πιο λαμπερό από ότι το θυμόμαστε, αλλά επέστρεψε και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα μπει στα περισσότερα σπίτια.
Η τεχνική του μωσαϊκού εφευρέθηκε το 15ο αιώνα από τους Ενετούς κατασκευαστές οι οποίοι δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά το μάρμαρο και έτσι κατέφευγαν σε αυτή τη... μεσοβέζικη λύση ανάμειξης κομμάτια μαρμάρου με πηλό προκειμένου να δημιουργήσουν μια διακοσμητική, ανθεκτική επιφάνεια.
Οι σχεδιαστές και οι αρχιτέκτονες σήμερα εμφανίζονται γοητευμένοι από τα τυχαία μοτίβα που σχηματίζονται στα μωσαϊκά, θεωρώντας τα, μάλιστα, πιο σαγηνευτικά και από το διακοσμητικό τσιμέντο.
Ετσι τώρα παίρνουν κομμάτια από μάρμαρο, χαλαζία ή γρανίτη και το αναμειγνύουν είτε με τσιμέντο, είτε με ένα είδος ρητίνης. Σε ορισμένες περιπτώσεις βάζουν και κομμάτια γυαλιού, δίνοντας μια οικολογική διάσταση στο... μωσαΐκό.
Μια πιο φθηνή εκδοχή του νέο-μωσαϊκού δημιουργείται από υλικά που δημιουργούν εφέ μωσαϊκού χρησιμοποιώντας λάστιχα, βαφές, ρητίνες, τσιμέντο και χρωστικές.
Τα υλικά αυτά χρησιμοποιούνται τόσο για πατώματα όσο και για την κατασκευή επίπλων και άλλων διακοσμητικών, σε προσιτές, μάλιστα, τιμές.
Φυσικά, οι χρωματιστοί στους οποίους διατίθεται είναι άπειροι και το αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις θυμίζει Tutti Frutti παγωτό!
Ηδη ο αρχιτέκτονας Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ το 2014 χρησιμοποίησε το μωσαϊκό ως πάτωμα για το κατάστημα του Valentino στη Νέα Υόρκη.
«Το μωσαϊκό ταιριάζει τόσο σε μοντέρνους, όσο και κλασικούς χώρους. Μάλιστα, σε μίνιμαλ χώρους τους δίνει ένα ρετρό στιλ και τους κάνει ακόμη πιο γοητευτικούς», τονίζει.
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι για να βάλει κανείς αυτή τη ρετρό πινελιά στο σπίτι του δεν είναι ανάγκη να αλλάξει πατώματα! Κυκλοφορούν άπειρα αξεσουάρ, από τασάκια μέχρι φωτιστικά και τραπεζάκια, βάζα και ότι άλλο μπορεί να φανταστει κανείς φτιαγμένα με αυτή την τόσο όμορφη και ιδιαίτερη τεχνική.

πηγή: bovary.gr