7 Συμβουλές για να κερδίσετε στην ενοικίαση ακινήτου

7 Συμβουλές για να κερδίσετε στην ενοικίαση ακινήτου

27-05-2016

Τοποθεσία, εσωτερική διαρρύθμιση, τιμή, θέρμανση είναι μερικά από τα κριτήρια που σκέφτεστε όταν ψάχνετε να νοικιάσετε ένα σπίτι. Βάλτε τα κριτήρια σε σειρά προτεραιότητας για να δείτε σε ποια θα μπορούσατε να υποχωρήσετε. Καλύτερα να είστε σίγουροι από την αρχή ότι θα έχετε την δυνατότητα να ανταποκριθείτε στο μηνιαίο κόστος του ενοικίου. Για να βγείτε τελικά κερδισμένοι στην ενοικίαση ακινήτου δείξτε προσοχή σε μερικές λεπτομέρειες όπως σας προτείνουμε παρακάτω.

Αναζήτηση κατοικίας
Ξεκινήστε να ψάχνετε για ακίνητο τις περιόδους που δεν ψάχνουν οι άλλοι. Όταν δεν πρόκειται για εποχή υψηλής ζήτησης, θα καταφέρετε χαμηλότερη εκμίσθωση. Ψάξτε απευθυνόμενοι σε επαγγελματίες μεσίτες να σας βοηθήσουν και να αφουγκραστούν τις ανάγκες σας. Θα γλυτώσετε χρόνο και κόπο.
Θέρμανση κατοικίας
Ρωτήστε για τον τύπο θέρμανσης που διαθέτει το διαμέρισμα, αν είναι αέριο, πετρέλαιο, θερμοσυσσώρευση ή κλιματισμός. Επιλέξτε αυτό που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες σας αλλά και στον οικονομικό σας προϋπολογισμό. Άλλος παράγοντας που θα λάβετε υπόψη είναι αν έχει κεντρική ή αυτόνομη θέρμανση το κτίριο. Είναι σημαντικό να μπορείτε να χαμηλώνετε τη θέρμανση για τα διαστήματα που λείπετε, για να εξοικονομείτε χρήματα.
Κοινόχρηστα
Πριν αποφασίσετε ποιο σπίτι θα ενοικιάσετε απαραίτητο είναι να γνωρίζετε τα κοινόχρηστα που θα σας αναλογούν μηνιαίως. Τα έξοδα συντήρησης ανελκυστήρα ανεβάζουν αρκετά το ποσό. Οπότε αν υπάρχει οικονομική στενότητα, σκεφτείτε την ενοικίαση κατοικίας σε χαμηλότερο όροφο, χωρίς ασανσέρ, για να αποφύγετε αυτή την οικονομική επιβάρυνση.
Προσοχή στους όρους του συμβολαίου
Προσεκτικοί θα πρέπει να είστε με τους όρους του συμβολαίου πριν υπογράψετε. Ζητήστε να μην συμπεριληφθεί κάποιος όρος για αύξηση του ενοικίου. Τα μισθώματα σήμερα καθορίζονται ελεύθερα και δεν υπάρχει στην πράξη γενική νόμιμη αύξηση, ακόμη και μετά την τριετία, που τελειώνουν συνήθως τα συμβόλαια. Επίσης συζητήστε με τον ιδιοκτήτη ποιόν θα επιβαρύνουν τυχόν επισκευές που πάντα προκύπτουν. Αυτό που θα αποφασίσετε φροντίστε να συμπεριληφθεί στο συμφωνητικό.
Τοποθεσία
Φροντίστε να έχετε κοντά στο σπίτι όλα όσα χρειάζεστε, αγορά, σχολεία, συγκοινωνία, συγγενείς. Υπάρχουν περιοχές σε κάθε πόλη που θεωρούνται κατεξοχήν ακριβότερες από άλλες, όπως περιοχές του κέντρου που βρίσκονται κοντά σε πανεπιστήμια και αγορά. Επίσης αν βρίσκεται το διαμέρισμα κοντά σε μέσα μαζικής μεταφοράς και ειδικά κοντά σε στάση του μετρό επηρεάζεται προς τα πάνω η τιμή. Συνυπολογίστε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της διαβίωσής σας σε μια περιοχή σε σχέση πάντα με τις οικονομικές σας δυνατότητες.
Συγκατοίκηση
Αν είστε νέοι ή φοιτητές σκεφτείτε την ιδέα της συγκατοίκησης. Πέρα από το ενοίκιο με τη συγκατοίκηση θα μοιράζονται οι λογαριασμοί και τα καθημερινά έξοδα του σπιτιού. Στο συμβόλαιο σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να εμφανίζονται τα ονόματα και των δύο ενοικιαστών, ώστε να είναι όλοι εξασφαλισμένοι νομικά.
Διαπραγμάτευση
Υπάρχουν πολλές ακόμη παράμετροι που προσδιορίζουν την οικονομική αξία ενός σπιτιού. Η παλαιότητα του κτιρίου, ο όροφος και τα κουφώματα που διαθέτει το σπίτι, οι πιθανές ενεργειακές απώλειες πρέπει να ληφθούν υπόψη. Αυτά είναι χαρακτηριστικά ενός ακινήτου πάνω στα οποία μπορείτε να διαπραγματευτείτε την τιμή του ενοικίου. Οι εποχές είναι τέτοιες που οι ενοικιαστές βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση, καθώς υπάρχουν περισσότερα ακίνητα και μικρότερη ζήτηση.
Το σπίτι είναι το μέρος που επιστρέφουμε για να ηρεμήσουμε, να ξεκουραστούμε, να ζήσουμε. Δεν είναι μόνο οι τοίχοι, αλλά οι δεσμοί και η ατμόσφαιρα που δημιουργούμε μέσα σε αυτό. Κάθε σπίτι επομένως μπορεί να μοιάζει με παλάτι όταν οι ένοικοι είναι αγαπημένοι μεταξύ τους.

Πηγή: makelife.gr